11 Eylül 2009 Cuma

sel mağdurlarıyla hukuksal dayanışma

Sel Mağdurlarının Acilen Hukuki Süreçler Bakımından Dikkat Etmesi Gereken Hususlar…Tarayıcınız bu resmin gösterilmesini desteklemiyor olabilir.
Sel baskını sonrasında İstanbul ve Trakya’nın pek çok yerlerinde ciddi can ve mal kayıpları meydana geldi. Zararların giderimi ve hukuksal hakların korunması için ilk elde yapılması gerekenler aşağıda kısaca açıklanmıştır:

1- Öncelikle, zararı ileride daha kolay ispatlamak için suları temizlemeden önce olay yerinin çok sayıda fotoğrafını çekin.

2- Belediyelerden ve Bayındırlık Müdürlüklerinden gelen Hasar Tespit Komisyonlarına yaşanılan hasarın tümünü eksiksiz bir biçimde rapor ettirmek selzedenin önemle üstünde durması gereken noktadır. ( Şayet itfaiye müdahalesi varsa; İtfaiye’ye vinizin/dükkanınızın/aracınızın zarar gördüğüne dair rapor tutturun. Normalde itfaiye, müdahale ettiği her olayla ilgili tutanak tutmak zorundadır ve bu tutanak ilk elden delil niteliğindedir.) Şayet bu durum sizi tespit bakımından tatmin etmiyorsa Sulh Hukuk Mahkemesine başvurmanız gerekir.

3- Belediye/Valilik tarafından kurulacak tespit komisyonu tarafından yapılacak hasar tespit çalışmalarında zararınızın mutlaka rapora ayrıntılı olarak geçmesini sağlayın. Selde sürüklenerek kaybolan eşyalarınızın listesini ve tahmini değerlerini de yapılacak tüm tespitlerde dosyaya sunun. İlk anda çektiğiniz fotoğrafların da birer örneklerini yine dosyaya sunmanız gerekmektedir.

4- Evden çıkarttığınız eşyalarınızın durumunu, kullanılmaz durumda olup olmadığını mutlaka rapora geçirtin. Sel durumunda mutfak malzemeleri dahil tüm eşyalar (kimyasal maddeler de karıştığından) temizlenerek kullanılamayacak hale gelmektedir. Bu nedenle eşyalarınızın kullanılamaz hale geldiğini tutanağa geçirtin. Tutanakta eksiklik olduğunu düşünüyorsanız tutanağı imzalarken “Eksik inceleme yapılmıştır” diyerek imzalayın.

7- Size yapılacak maddi ödemeler ve teslimlerde sadece teslim aldığınız bilgisi yer almasına dikkat edin.

Hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra, bizzat kuracağımız bürolara başvurarak devamında yapılacak işlemlere dair bilgi alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder