15 Ağustos 2009 Cumartesi

Haber- İş Sendikası üyesi işçilerin delege seçimlerinde demokrasi talebiyle ilgili görüşme

Telekom greviyle dolayısıyla adını daha fazla duyduğumuz Haber- İş Sendikasına üye işçi kardeşlerimiz Birumutu ziyaret ettiler. Ziyaretlerinin amacı, sendikalarının genel kurul delegelik seçimlerinde Sendika Yöneticilerinin 'yıllardır sahip oldukları iktidarlarını korumak' amacıyla, işçilerin delege adayı olamalrını engelleyen tutumlarına dair hak arayışlarıydı.
Birumut heyeti, işçinin kendi örgütlenmesinde 'seçme- seçilme' hakkını memlekete örnek olacak bir 'demokrasi teşvikiyle' yaşaması gerektiğine inanarak hakları ve hukuklarına duyarlılık göstermeye çalıştı.
Meselenin esası ise şöyle;
Sendika yönetimleri delege başvurularını almak için işyerlerindeki panolara ilan asma yoluyla duyuru yapmaktalar. Bu durumuda sendika yöneticileri tutanakla belgelerse yasal olarak usülü yerine getirmiş oluyorlar. Daha demokratik işleyiş savunan sendikalar bu haber verme biçimini daha yaygın- etkin kılarak ve adayın mazereti varsa seçime kadar başvuru kabul ederek yapıyor. İktidarını korumak isteyen ise planını mümkünse duyurmadan kendi taraftarlarının aday olmasını sağlayarak yapıyor.Sendika Yönetiminin bu tür tutumunu önceden kestirebilenler, çeşitli yasal tedbirlerle önlem alabiliyorlar. Buda organizasyon işi. ve maliyetli.Ziyaret eden kardeşlerimiz 'yeni yaşanmış grev arkadaşlığına' güvenerek önlem almayı ihmal etmişler.Öyleki, işyeri temsilcisinin bile ilandan haberi olmamış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder